ÎNTRE E-LEARNING ȘI PAIDEIA / dezbatere

Eveniment satelit al Conferinței Augmenting Performance, 14 noiembrie 2019 | 18:00 | CINETic – Sala Multifuncțională

Una dintre cele mai dezbătute înfruntări ale erei digitale este cea dintre modul direct de interacțiune a profesorilor cu studenții, respectiv noile posibilități de învățare deschise de tehnologiile recente. În universitățile de arte vizuale sau cinematografice, softurile de editare a imaginilor ocupă un rol tot mai important. Chiar și în cazul învățământului umanist, studenții citesc tot mai mult articole pubicate on-line și cărți în format pdf. De multe ori, filosofia însăși se abordează prin intermediul podcast-urilor sau al animațiilor tip School of Life. Cu toate acestea, cartea-obiect rezistă în timp ce relația personală profesor – student se redefinește ca un posibil act performativ (ce poate sau nu fi augmentat).

În acest context, echipa proiectului eARTheory propune o dezbatere asupra modului în care arta contemporană întâlnește lumea digitală, asupra influențelor trasate de noile tehnologii în câmpul tradiționalei Paideia, bazate pe întâlnirea autentică a profesorului cu studentul său. Pornind de la principalul obiectiv de a găsi o formă grafică de prezentare a unor concepte din estetică și teoria artei, inițiativa va trasa linii de continuitate între teoria și practica artistică recentă, între zona ludicului și cea a cercetării, între artă și tehnologie, analogic și digital.

Evenimentul desfășurat în contextul conferinței internaționale Augmenting Performance, organizată de CINETIc, va conține, pe lângă prezentarea proiectului eARTheory, o dezbatere liberă în cadrul căreia profesori și studenți, membri ai proiectului (Alexandru Berceanu, Raluca Oancea, Marius Nedelcu, Raluca Paraschiv, Liviu Ralea, Ștefan Simion) vor interacționa cu tineri artiști și studenți ai facultăților de arte, teatru și film.

eARTheory proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.