ARTA ÎN EPOCA POST

Ne aflăm într-o eră a prefixelor „post” în care gândirea critică și îndoiala coexistă cu dominația afectelor mediatice, în care nihilismul coexistă cu sentimentalismul „camp”, în care practica artistică a devenit imposibil de prins într-o definiție. În punctul în care realul și simulacrul s-au apropiat atât de mult încât nimeni nu-și mai bate capul să discearnă între ele, imaginarul digital invadează lumea cotidiană marcând înseși categoriile prin care interpretăm și cunoaștem lumea. Realitatea poate fi măsurată în numărul de like-uri. Structura continuă, omogenă a spațiului, a lumii cedează locul unui spațiu construit, pixelat, unui mixaj vaporwave de fundaluri roz, palmieri de plastic și colaje cu sculpturi antice. Forma și identitatea umană se modifică în direcția așa numitelor devenire animal și devenire mașină.

În acest context, echipa proiectului eARTheory propune o dezbatere informală asupra modului în care arta contemporană întâlnește lumea digitală, asupra modului în care imaginea tehnică ce poate fi copiată și modificată la infinit reușește să reprezinte lumea actuală. Pornind de la principalul său obiectiv de a găsi o formă grafică de prezentare a unor concepte din estetică și teoria artei, inițiativa va trasa linii de continuitate între teoria și practica artistică recentă, între zona ludicului și cea a cercetării, între artă și tehnologie, analogic și digital.

Evenimentul va conține pe lângă prezentarea proiectului eARTheory câteva scurte intervenții: Raluca Oancea – un comentariu asupra componentei digitale a Bienalei de la Veneția 2019, Ștefan Simion – un comentariu asupra identității umane în contexul transumanist al devenirii mașină, Horea Avram despre (in)utilitatea sintagmei „post”. Acestea sunt urmate/dublate de comentariile, dezbaterile şi interacţiunile studenţilor de la UNARTE Bucureşti şi UBB Cluj şi a publicului prezent. Evenimentul este deschis publicului. Participanţii vor beneficia de un pahar de vin din partea organizatorilor şi de contextul prestigios al festivalului de cultură şi artă digitală Clujotronic.

Organizator: Universitatea Nationala de Arte Bucuresti şi Facultatea de Teatru şi Film / UBB Cluj. Evenimentul este sprijinit cu generozitate de Cinema ARTA. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.