A Guide to Survive the Internet Age
artiști / artiste: Alex Antonescu, Marian Codrea, Dan Chiș, Dragoș Dogioiu, Alexandra Drăgulinescu, Ioana Dumitrescu, Dora Huiban, Lucian Indrei, Marta Mattioli, Ema Motea, Musz, reVoltaire, Emanuel Ștefan, Toma Ștefănescu, Selina Yilmaz
* Lucrarea digitală Esoth Eric a artistului reVoltaire a făcut parte din proiectul alteridem.exe 2/ kinema ikon, participare a României la Bienala de la Veneția în 2003.
curatoare: Raluca Oancea
Vernisaj: vineri, 12.11 ora 17:00 Leilei Gallery Aurel Vlaicu 88-90 030167 Bucharest, Romania

”Traversăm o perioadă a haosului informațional și a invaziei de fake news, a acumulării infinite de texte, imagini, filme și materiale video. Rețelele sociale ne sufocă cu milioane de instantanee cu pet-uri cute, selfie-uri manipulate, copii de picturi faimoase și animații 3D cu multe culori dar puține concepte. În aceast rizom intricat ne străduim să găsim o cale către fapte, către informația certă și către lucrările valoroase. Suntem confruntați cu tehnologii noi precum NFT-urile ce pretind că introduc originalul digital și o nouă estetică dar în fapt ne îndoapă cu culori sclipitoare, teme muzicale repetitive, prostuțe, desene kitsch-oase, modele stock și efecte 3D luate de-a gata, cu copii de mâna a doua după operele marilor maeștri. În România, anumite case de licitații pretind că poți arunca o privire (altminteri interzisă) la picturile din sfântul altar al Catedralei Mântuirii Neamului numai cumpărând NFT-urile comercializate de ei. Proiectul nostru intenționează să ofere un ghid de supraviețuire în această acumulare redundantă. Vom încerca să diferențiem arta ludică de entertainment, kitsch-ul de camp, informația de non-informație, să înțelegem sensului Noii Estetici a paradigmei digitale sau post-internet (James Bridle).”
(Raluca Oancea, curatoare și directoarea proiectului eART35)

eART35 este o cercetare artistică a schimbărilor din câmpul culturii și al educației apărute în perioada pandemică. O radiografie a utilității tururilor virtuale în galerii, a talk-urilor înregistrate, meet-urilor și zoom-urilor va fi realizată în contextul unei serii de discuții și expoziții programate în Bucuresti, Cluj, Arad și Iași.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Organizator: Asociația Ephemair
Parteneri: Rezidența BRD Scena9, Kinema Ikon (Arad), Lateral Space (Cluj), Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Art + Design (Iași), Revista Arta